WORKSHOPS

Doe mee aan een dag vol inspiratie, creativiteit en plezier tijdens onze viering van de Dag van de Aarde. Verken een scala aan workshops en activiteiten voor jong en oud. Laat je verrassen en ontdek nieuwe manieren om samen met streekgenoten jouw band met de natuur en met de aarde te versterken. 

9.30 u  •  JNM voor kinderen

JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) is samen de natuur intrekken, ravotten in de bossen, op zomerkamp naar de Ardennen, de zee, de Kempen... of misschien zelfs ergens in het buitenland.  JNM is samen de natuur beheren en beschermen, actief de handen uit de mouwen steken. Bij JNM zijn de kinderen de hele dag in goede handen!  www.jnm.be

Deelname gratis.

10.30u - 11.30u  •  Dans-natuur-muziek voor kinderen

De kinderen verkennen eerst hoe ze muziek kunnen maken met materialen uit de natuur. Daarna begeleidt Resi Pansaerts(biologe en ecotuner) hen met gitaar en andere instrumenten, zodat de kleintjes op een speelse manier liedjes over de natuur leren zingen. JNM-leiding zingt, danst en speelt mee met de kinderen.
`
 Deelname gratis. Inschrijving ter plekke


13u - 15.30u  •  Creatief met Janna Crombez

Ontdek je creatieve kant tijdens deze workshop waar je met verschillende natuurlijke materialen aan de slag gaat. Laat je leiden door Janna in zowel je binnen-als buitenwereld, waar je een diepere verbinding met jezelf en de natuur kunt ervaren.  www.janusinspace.com

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

13u - 14.30u  •  Innerlijke ontwikkeling met Celine Berckmoes

Celine vertegenwoordigt hier de Inner Development Goals (IDG Vlaanderen). Zij bespreekt de innerlijke ontwikkelingsdoelen die we kunnen nastreven om beter te zorgen voor de aarde. Kom ontdekken hoe je jouw unieke talenten nog beter kunt inzetten in de toekomst.

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

13u - 15u  •  Wandelen met Nancy Jaspers

Stap uit je comfortzone en laat Nancy je op een verrassende interactieve wandeling meenemen waar ze je uitnodigt om je persoonlijke relatie en diepe verbinding met de natuur te verwoorden in een liefdevolle brief aan de aarde. Ontdek de kracht van woorden en uitdrukking van dankbaarheid, liefde en zorg voor deze prachtige planeet.  www.humanya.be

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

13u - 15u  •  Ontdek de natuur, het landschap, de stilte

Midden in een oase van stilte geven gidsen van Duurzaam Educatiepunt De Helix inzicht in milieu-, natuur-en omgevingsthema's. Ontdek hoe je duurzaam en met respect voor het milieu kan omgaan in je eigen leefomgeving.

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

13u - 16u  •  Meneertje Teelepel

Je leert alle technieken die je nodig hebt om met 2 messen een lepel te snijden uit een stuk 'vers' hout. Voor elke deelnemer is er reeds een ruwe lepelvorm uit een stam gehakt met een bijl die je naar eigen wens kan verfijnen. Iedere deelnemer gaat naar huis met zijn eigen lepel. De minimumleeftijd is 12 jaar. www.meneertjeteelepel.be

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

14u - 15u  •  Djembé bespelen met Karel Deridder

Ontdek de kracht van percussie onder begeleiding van een gepassioneerde muzikant met 30 jaar ervaring. Ga met Karel mee op een muzikale reis op de tonen van Braziliaanse, Congolese en West-Afrikaanse ritmes. Max.16 pers. vanaf 7 jaar.  www.slagroomtegenverzuring.be

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

14u - 15.30u  •  Natuurpoëzie beleven met Els Janssens

Met Els Janssens verkennen we gedichten uit culturen die zich nog sterk bewust zijn van onze verbondenheid met de natuur. Dichters nodigen ons uit om op een andere manier te kijken naar onze omgeving en inspireren ons tot filosoferen.

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

14u - 15.30u  •  Op veerkrachtwandeling

Tijdens deze natuurwandeling word je meegenomen om sleutels tot je veerkracht te ontdekken. Deelnemers vertragen en ontwikkelen, beoefenen en integreren vaardigheden op vlak van mentale en fysieke zelfzorg in hun dagelijks leven. Aangeboden door CM - Gezondheidsacademie.


Deelname gratis. Inschrijving ter plekke


14u - 16.30u  •  Raspailleboswandeling

In gezelschap van Koen Steenhoudt, ervaren gids van Natuurpunt Boven-Dender, verbergen de voorjaarsbloeiers in het omliggende Raspaillebos geen geheimen meer. Bosanemoon, kleine maagdenpalm, slanke sleutelbloem, wilde hyacint en daslook staan volop in bloei. Maar ook zeldzamere soorten als goudveil, reuzenpaardenstaart, hangende zegge, eenbes, grote keverorchis en paarse schubwortel zijn te zien. 


Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

15u - 16.30u  •  Vertragen met Natuur 

Als mindfulnesscoach en ecotuner brengt Ann Wiame je terug in harmonie met jouw natuurlijke ritme, waardoor je een diepere verbinding met de natuur en je innerlijke rust kan ervaren. Zo integreert ze ook het werk 'Actieve Hoop' van Joanna Macy in haar workshop. www.standcoach.com

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke

15u - 16u  •  Inspirerende lezing met Gerolf T'Hooft

"Bewustwording is de sleutel tot verandering." Gerolf neemt ons met enkele grote stappen mee in de ontwikkeling van de menselijke soort en beschaving: van de eerste agrarische samenlevingen 10.000 jaar geleden tot het aan energie verslaafde superorganisme dat vandaag de volledige planeet domineert.
"De komende decennia zullen bepalend zijn voor de manier waarop we ons opnieuw gaan verhouden tot onszelf, de natuur en de wereld waarin we leven".

Vrije toegang.

15.30u - 17u  •  Dans-natuur-muziek

Resi Pansaerts (biologe & ecotuner) geeft inspirerende workshops waarin ze haar passie voor de natuur combineert met dans en muziek. "For a wild, pure and ecstatic experience!"

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke.

16u - 17.30u  •  Bosbaden

Tijdens het bosbaden trek je met een kleine groep in stilte het bos in en maak je intens kennis met alle facetten van de natuur in het bos. Onderweg zijn er enkele speelse en ervaringsgerichte opdrachten die helpen om in het hier en nu te komen en rust toe te laten. Aangeboden door CM-Gezondheidsacademie.

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke.


16u - 17u  •  Djembé bespelen met Karel Deridder

Via uitnodigende instrumenten, waar geen voorkennis voor is vereist, en onder leiding van een enthousiasmerende dirigent wordt de groep al snel een swingend, blij en energiek orkest. Onvergetelijk plezant en dynamisch. Voor jong & oud (max.16 pers. vanaf 7 jaar).

Deelname gratis. Inschrijving ter plekke.


16u - 16.45u  •  Concert Wouter Vandenabeele & Bao Sissoko

Wouter Vandenabeele is een Belgische violist, componist en arrangeur, bekend om zijn werk in de wereldmuziek en folkmuziekscene. Hij heeft samengewerkt met verschillende internationale artiesten en bracht talrijke albums uit. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een unieke mix van traditionele en hedendaagse invloeden.

Bao Sissoko is een Senegalese koraspeler en zanger. De kora is een traditioneel snaarinstrument uit West-Afrika. Bao Sissoko is een meester in het bespelen van dit instrument en trad op over de hele wereld. Zijn muziek brengt de rijke tradities van de Mandinkacultuur tot leven. Op zondag 21 april verwelkomen we deze twee meesterlijke musici met open armen in De Helix. Een fantastische gelegenheid om te genieten van hun muzikale talent en samenspel!

Meer info: klik hier

Vrije toegang.

17u - 18u  •  Glenn A. Albrecht: Aarde-emoties

Enige boekvoorstelling in België met de Australische milieufilosoof Glenn A. Albrecht naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek Aarde-emoties, een nieuwe taal voor een nieuwe wereld (Noordboek, april 2024).

Het werk van Glenn A. Albrecht is heel relevant voor de huidige tijd, waarin het voortbestaan van mens en natuur steeds verder onder druk komt.

Meer info: klik hier

Vrije toegang. Gevolgd door signeersessie.